Vilenin possu plogi

(kuvat aukeavat klikkaamalla)

Tämä plogi kertoo kuvin ja lyhyin selostuksin kahden villisika sisaruksen elämästä Ruoveden Helvetinperällä.

"Ladyt" ovat syntyneet Helmikuussa -08 Kaitajärven tilalla Ruoveden Pourussa. Meille ne muuttivat Toukokuussa n. kolmen kuukauden ikäisinä "karviaismarjoina". Ja tietysti karkasivat heti ensimmäisenä yönä. Kukaan ei osannut kuvitella miten pienestä raosta ne voivat tunkea itsensä ulos. Koiran, naapureiden, kalahaavin ja muutaman nopeajalkaisen ajomiehen(ja naisen) yhteistyöllä ne saatiin kiinni heti seuraavana päivänä. Ja aitaus joutui heti täys remonttiin.

Syksyllä hankittiin vielä karju ladyille talvi iltojen iloksi. Mutta ko. possu ei koskaan oikein meille kotiutunut. Se oli koko ajan äksy ja koitti käydä päälle.

"Villiä"sika menoa alkutalvesta -08. Ylärivissä oikealla kuva karjusta joka ammuttiin Tammikuun lopulla viikon mittaisen karkumatkan jälkeen. Possut olivat saanneet rynkytettyä ulkoaitauksen oven auki ja menneet menojaa. "Ladyt" saatiin kiinni helposti kun, ne olivat pudonneet jään läpi ojaan. Karjua jahdattiin toista viikkoa metsästäjien ja koirien kanssa. Monesti päästiin lähelle muttei koskaan riittävän, joten vaihtoehtoja ei jäänyt muita. Varsinkin kun ko. possu käyttäytyi hyökkäävästi ihmisiä kohtaan. Ennen karkureissua oli se kuitenkin onnistunut astumaan toisen emakon tiineeksi.

Possut Possut Possut
Possut Possut  

24.4.2009 Tapahtuneen onnellisen perhe tapahtuman seurauksena possukatras lisääntyi seitsemällä pikku possulla, jotka ovat näissä kuvissa noin 18 tunnin ikäisiä.

Possut Possut Possut

26.4.2009 Ensimmäistä kertaa ulkoilemassa "äitien" kanssa.

Possut Possut Possut
Possut Possut  

28.4.2009 Tänään huomattiin että, "tätikin" imettää ja siltä tulee kaiken lisäksi vielä maitoakin. EI KAI VAAN........?!?. Meinaan niin estotonta "sikakivaa" siellä erilaisissa kokoonpanoissa harrastettiin että, meinas vanhaa rekkakuskiakin alkaa hävettään.

Possut Possut Possut
Possut Possut  

1.5.2009 No niin. Tässä sitä ollaan. Aamulla oli seitsemän pikku possua päivällä niitä oli jo yhdeksän. (tässä vaiheessa huokastiin helpotuksesta että, ei tullut kuin kaksi lisää) Mutta illalla niitä laskettiin olevan jo kaksitoista. eikä siitäkään ole täyttä varmuutta etteikö sieltä vielä jostain putkahda esiin pari pahnan pohjimmaista. APUVA mihkä me joudutaan näitten kanssa niitä oli viikko sitten kaksi ja nyt neljätoista!!!!

3.5.2009 Koettiin sitten ensimmäinen "takaisku". Yksi näistä viidestä viimeksi syntyneestä menehtyi. Koitettiin jopa tuttipullolla antaa maitoa mutta, kunto oli jo niin huono ettei mikään auttanut.

3.5.2009 Illalla koettiin sitten jo toinen "takaisku". Jälleen yksi näistä viidestä viimeksi syntyneestä menehtyi. Emä oli maannut sen päällä. Eli kun emä nousi jaloilleen nähtiin että, alla makasi yksi poikanen joka oli jo hengetön. EI KOVIN HÄÄVI ÄITI.

Possut Possut Possut
Possut Possut  

16.5.2009 Saatiin vihdoin uusi lisäaitaus valmiiksi. Piikilanka vaihtui nyt paimenpoikaan. Pienempi emoista meni heti kärsällään kokeileen uutta aitaa ja siinä olevaa valkoista lankaa. Lopputuloksena oli sikamainen kiljaisu ja kovaa ravia takaisin vanhaan aitaukseen turvaan. Pikkupossut eivät olleet moksiskaan mokomasta, varsinkin kun oli niin kivaa kun on tilaa juosta.
Possut Possut Possut
Possut Possut Possut  

20.5.2009 Uusi aitaus tuo possut niin hyvin näkyviin tielle että, kymmenkunta autoa päivässä pysähtyy katselemaan mitä aitauksessa oikein on. Ihan kiva viellä, mutta kesällä kun autoja kulkee satoja päivässä niin .....?????

26.5.2009 Osa vanhasta aitauksesta eristettiin omaksi osastoksi ja sinne tuotiin kymmenen ruskea valkoista "kesä"kanaa. Kanat kun näki possut, niin ne pakeni heti sisälle aivan kauhuissaan. Voi sitä kaakatusta. No possut ei olleet milläskään. "Mitä lie ???"

Possu turistit Possu turistit Possu turistit

28.5.2009 No niin, tähän sitä sitten on tultu. Koko bussi lastillinen ihmisiä tuli ja ajoi pihaan. Toki asiasta sovittiin etukäteen. Pääasia on kuitenkin se että, kaikilla oli kivaa. Itse pää"henkilöt" eivät olleet milläskään moisesta väen paljoudesta.

Possut Possut Possut

30.6.2009. Nyt on tullut se aika, kun osalle pikku possuista täytyy ruveta, pikku hiljaa etsiin uutta kotia. Ihmisiin on jo totuttu ja emotkin alkaa kohta vieroittaan. Eli ei kun kohti uusia seikkailuja.

3.7.2009. Tänään kaksi ensimmäistä pikku possua muutti Alavudelle. Eli ei kun kohti uusia seikkailuja.

13.7.2009.Kaksi pikkuista tyttö possua muutti tänään Degerbyhyn Inkooseen. Uusi koti sijaitsee Lomamäen lemmikkipustossa. www.lemmikkipuisto.com .

19.8.2009.Viimeiset (myytävät) kaksi pikkupossua muutti tänään Vihtiin. Tai ei ennään niin pientä. 4 kk. vanha alkaa olla niin jykevä että, kiinni otto kesti kaksi tuntia ja siinä "taistelun" tiimellyksessä meni yhdestä polvesta nivelsiteet (siis kiinni ottajan) yksi keskisormi turposi käyttökelvottomaksi jne.jne. vaatiihan uhreja taistelukin saati possun "metsästys". vai miten se meni ???? No yhtä kaikki 3 porsasta jäi vielä itselle. Nyt vielä harkitaan hankitaanko Ladyille karju syys iltojen iloksi vai joko ne sijoitetaa "pataanpannuunpakkaseen".

19.9.2009 Tuotiin "ladyille" talvi-iltojen iloksi taasen karju. Mutta tällä kertaa oli poitsu liian "pieni rumppi" arvon rouvien mielestä. Niinpä ne päättivät tappaa mokoman tunkeilijan heti. Siinä tehtiin kolmeen pekkaan hetki lapiohommia(vihaista possua on hyvä hätistellä rautalapion lappeella) mutta tulokas kerittiin piekseen niin huonoon kuntoon että, se piti eristää omaan aitaukseensa.

26.9.2009 Saukkolan retkeilykerho kävi tutustumassa possuihin ja kuuli samalla pienen "tieto"paketin asiasta.

Possut Possut Possut

24.10.2009 Toinen vanhoista "ladyistä" ja iltojen ilo karju laitettiin "pataanpannuunpakkaseen". Lady oli elopainoltaan 145 kg ja rumppi poikakin oli kerinnyt lihoa jo 80 kiloiseksi. Lihaa ei ladystä löytynyt kuin n.50 kg silkkaa läskiä oli lähes saman verran. Osa lihoista palvattiin ja loput säilöttiin purkkeihin, läskistä keitettiin 30 litraa läskisoosia, teuras jäte meni ketun haaskalle ja turkit parkittiin eli mitään ei mennyt hukille.

7.11.2009 Ensilumi oli melkoisen riemukas kokemus "pikku"possuille. Katso video rapsuttelu hetkestä.

Klikkaa tästä

Loppukesästä 2010 päätti kotikarjumme Artturi että, nyt riittää ja lähti omille teilleen. Lähes kuukauden karkumatkan jälkeen Artturi päätyi 20 km. päähän Peltosen Hannun pihaan Pajuskylässä. Mikä oli sille elämänsä suurin ja viimeinen virhe. AMEN !!

PilkkuTää on vanha ja hyvä !!! Ei vielä vaihdeta sitä litteetä näyttöä...

3.7.2010 Meille muutti metsänraivaus yksikkö, jonka vahvuudeksi on monien eri vaiheiden jälkeen vakiintunut 12 sorkkaa.

Lampaat Täplä, Siiri ja Terttu Lampaat Talvilomalaiset.

18.11.2010 Meidän maatiaiskanat tulivat tiensä päähän kun alkoivat syödä itse munansa. No possut saivat lisä aterian.... Mutta eipä huolta tilalle löytyi heti 5 silkkikanaa, joista kylläkin yksi on kukko. Elmeri. Elmeri reppana onnisui heti vilustuttamaan itsensä.

Ja siitä alkoi elmerin ensiapu!!!!!

Possut KYLLÄ täällä sisällä on sitten mukavaa makoilla. Possut No olishan tossa ruokaakin MUTTA...
Possut Kyllähän sitä tietysti vois vähän jotain huikopalaa.. Possut JA KYLLÄ.. Kot kot kot.....

5.12.2010 Tuotiin "ladyille" uusi iltojen ilo rattopoika (lue: siitoskarju) Jalmari eli tutummin Jallu. Jallu on kolmevuotias lähes parisataa kiloinen arvonsa tunteva entinen Alahärmäläinen. Jouduttuaan entisellä kotitilallaan häkkiin ja sieltä vielä pimeään kujetus konttiin ei tämä "gentleman" ollut moksiskaan. Vielä siirrettäessä kuljetuskontista tarhaan ei "hän" vaivautunut kiirehtimään vaan kulki arvolleen sopivaa vauhtia (n.5 min) varaston läpi sivuilleen vilkuilematta uuteen kotiinsa ja "ladyjen" hellään huomaan.....

Possut Possut Possut

7.12.2010 Tuntuu Jallulla olevan heti "homma" hanskassa...

1.1.2011 Rattopoika Jallu on kotiutunut niin hyvin että kohta sekin on jo ihan kesy. Eli ei enään niin "villi"sika mutta mikäs sen on ollessa kun on kolmen ladyn haaremi.(oikein käy kateeks) Varmuudella kaksi on jo astuttu ja tiineetä, kolmas on vielä hiukan siinä ja siinä mutta eiköhän sekin tule "hoidetuksi" piakkoin. Eli tossa maalis-huhtikuun taitteessa pitäis olla taas "karviaisia". YES !!!

27.2.2011 Ilmeisesti pässi oli onnistunut pökkään possulan oven auki ja niinhän siinä kävi että........Railakkaan karaoke illan jälkeen oli herätys aamulla vielä huomattavasti normaalia ankeampi. Possut oli karanneet.......TAAS !!!!! Eipä siinä muukaan auttanut kun hypätä mönkijän selkään ja alkaa etsimään. Tällä kertaa possut löytyi helposti kun naapurista soitettiin että täältä löytyy. Pari kilometriä olivat vasta kerinneet taivaltaa. käännettiin rintamasuunta kotia kohti ja jatkettiin matkaa. Rauhallisesti juttelemalla ja koivun oksalla huiskimalla taivallettiin matka takaisin kotiin tunnissa. Yksi keskeytys kylläkin tuli kun Jalmaria alkoi aivan yllättäen pa**ttaa kesken kaiken .... ja reippaana poikana ei kun pukille... siinä me seisottiin ja katseltiin kun "herra" hoiti aktin loppuun keskellä tietä. Sitten päästiin taas jatkaan matkaa. Kotona oltiinkin jo niiiiiin väsyneitä että, mentiin lähes suosiolla takaisin omille pahnoille.

7.3.2011 Lumet tuli katolta alas ja Jalmari julistautui kukkulan kuninkaaksi. Kattopeltikin oli niin maiskis että... Pientä vajaa ettei nähty possuja pellikatolla laskemassa peffamäkeä.

kukkulan kuningas kukkulan kuningas kukkulan kuningas

5.4.2011 Aamulla Iita oli niin pahalla päällä että, jahtasi ja puri Sohvia kuin vierasta sikaa. Sohvi täytyi eristää omaan karsinaan. Illalla sitten selvisi syykin Iita alkoi synnyttään. Samaaan aikaan alkoi toiseltakin puolelta kuulua pikku possujen vikinää eli siskokset ottivat ja synnyttivät molemmat yhtä aikaan.
Iita koitti purra omiaan hengiltä, jonkin aikaa vahdittuamme luovutimme ja totesimme ettei voida niitä loputtomiin suojella. Aamu näyttää mitenkä käy, onko ketään hengissä.

Iita ja possut   Iita ja possut

5.4.2011 katso kolme pientä videon pätkää pikku possuista. video 3.ssa näkyvä pikku possu on noin 10 sekunnin ikäinen. Syntyi niin äkkiä ettei kameramies ehtimyt mukaan.

video 1 video 2 video 3

6.4.2011 Aamulla kurkattiin sen verran että nähtiin Sohvilla olevan ainakin kuusi possua joita juuri imetettiin. Eli siellä kaikki hyvin. Sohvi vaikuttaa hyvältä äidiltä.
Iitan puolelle näkyi sen verran että, ainakin yksi pirteä pikku possu siellä juoksenteli eli, ilmeisesti ainakin sitä oli hoidettu. Aika näyttää..

7.4.2011 Nyt on kaikki uudet pikku "karviaiset" inventoitu ja päädyttiin lukuun kolmetoista elossa ja vain yksi kuollut.

10.4.2011 Sohvi toi pikku possunsa esimmäistä kertaa ulkoilemaan.

Sohvin pikku possut Sohvin pikku possut Sohvin pikku possut
Sohvin pikku possut Sohvin pikku possut Sohvin pikku possut
Sohvin pikku possut Sohvin pikku possut Sohvin pikku possut

22.6.2011 syntyi Miinalle 6 kpl silkkikanan poikasta, joista jostain mystisestä syystä löytyi kaksi kuolleena viikoa myöhemmin.

Miinan pikku tiput Miinan pikku tiput Miinan pikku tiput
Miinan pikku tiput

31.7.2011 Koitti vihdoin se päivä kun strutsit saapuivat, Renault merkkisellä "karjankuljetusautolla". Ennakko odotuksista poiketen saimme vain 4 kpl. koska Belgialaisella lähettävällä eläinlääkärillä ei ollut oikein homma hanskassa. Mielipiteistä sen sijaan ei ollut puutetta. KIITOKSET Syrjysen Arille/ Strutsitila Syrjynen.

Renault Twingo karjankuljetusautoRenault Twingo karjankuljetusauto Renault Twingo karjankuljetusautoRenault Twingo karjankuljetusauto Strutsit väliaikais asumuksessaanStrutsit väliaikais asumuksessaan

31.7.2011 Näissä kuvissa ovat strutsit n. 2,5 viikkoisia eli syntyneet 13.7.2011 Belgiassa.

24.2.2012 Iita synnytti illalla yhdeksänmaissa seitsemän possua joista jäi henkiin vain kolme. Neljä oli joutunut liian kauaksi emosta(siis liian iso pesä) eivätkä olleet löytäneet nisälle. Löydettäessä aamulla vielä hengissä mutta niin pahoin kuivuneet ettei mitään ollut tehtävissä. No oli tiedossa ettei Iita ole kovin hyvä äiti. Silti draakinen taka isku.

26.2.2012 aamulla koitti sitten tosi yllätys. Lempi 10 kk teini synnytti neljä possua joista henkiin jäi kolme. Ihan kelpo suoritus ikä huomioon ottaen. Kukaan ei ollut huomannut/uskonut että se vois olla vielä tiineenä. Kuinkahan toiset kaks teiniä ????

28.2.2012. Viime yönä oli sitten meidän "turbo" emakko Sohvi synnytti vihdoin (alko jo maha raahata maata). Possuja näyttäisi oleva kahdeksan kappaletta mikä on hyvin. Joskin valtava koko kyllä antoi viitteitä asiasta. Sohvi on hyvä äiti ja uskommekin että kaikki jäävät henkiin.

2.3.2012 Kalkkuna kukot. Tässä tapauksessa kauneus on .......

"siniverinen ?" "siniverinen ?"

2.3.2012 Possu meininkiä.

Pesä kuusen alla.Pesä kuusen alla. Teini äiti Lempi 10 kk.Teini äiti Lempi 10 kk. Sohvi vauvatSohvi vauvat
Sohvin vauvat 9 kpl.Sohvin vauvat 9 kpl. Lempin vauvat 3 kpl.Lempin vauvat 3 kpl. Lempin vauvat 3 kpl.Lempin vauvat 3 kpl.

2.3.2012 Strutsi ulkoilemassa. Ikää tässä n. 7,5 kk.

Akseli 7,5kk ja 210 cm..Akseli 7,5kk ja 210 cm. Akseli ja Elina Akseli ja Elina
Elina tanssiiElina tanssii Elina tanssiiElina tanssii

4.6.2012 Muutti Lomamäen lemmikkieläinpuistossa kolmen vuoden ajan vierailleet possuemakot Silja ja Siiri takaisin Helvettiin.

LomamäkeläisetSilja ja Siiri LomamäkeläisetSiiri LomamäkeläisetSilja

Silja ja Siiri haluavat kiittää Lomamäen lemmikkieläinpuistoa ja Mikko Auria erittäin hyvästä hoidosta ja mukavista vuosista..

29.10.2012

Synnytti Siiri esikoisensa viisi tervettä pikku possua.

siiri ja pikku possutsiiri ja pikku possut Siirin lapset viikon ikäisenäSiirin lapset viikon ikäisenä Jullen elämääJullen elämää

4.11.2012

Vanha herra simo muutti kähmylandiasta meille viettään "irstaita vanhuuden päiviä" Sohvi antautui n. 30 sekunnissa ja nyt on työn alla Liina.

Simo lähdössäSimo lähdössä Simo lähdössäSimo lähdössä Simo ei hurmaa kauniilla ulkonäölläSimo ei hurmaa kauniilla ulkonäöllä

2.6.2013

Pari päivää sitten kävi eläinlääkäri ja hyväksyi uudet tilat. Houkuttelu taktiikalla ei kuitenkaan saatu "urpoja" heppakärryyn tulemaan. Tänään sitten otettiin käyttöön kovemmat konsti ja muutto tuli suoritettua. siinä ne seisoo keskellä autiota hiekka kenttää ja ihmettelee missä ollaan.

Uusi Urpolandiauusi Urpolandia

18.7.2013 Pampula (ruskea) ja Pimpula (musta) muuttivat meille. Hieman yli kahden vuoden ikäiset hiehot ovat länsi ylämaan karjaa eli Highlandereita.

Pampula ja PimpulaPampula ja Pimpula PimpulaPimpula Pampula ja PimpulaPampula ja Pimpula

7.1.2014 Se sitten vihdoin ja viimein tapahtui. Akseli ja Elina saivat aikaan sen ensimmäisen munan. Painoakin oli lähes 1.5 kiloa.

R.I.P. Elina.

26.5.2014. VIHDOINKIN !!!!! Saatiin pitkähköksi venyneet neuvottelut Strutsitila Syrjysen kanssa päätökseen. Villisika possut Pikku-Myy ja Nasu muutti Pälkäneelle ja strutsi rouvat Leenu, Liinu ja Tiinu tuli meille. Etualalla Akseli "herra" vartio haaremiaan.

Ensi havaintoEnsi havainto. Kaupan iso? muna ja Elinan eka.Kaupan iso? muna ja Elinan eka. Vain yhden munan munakas...kiitos !!Vain yhden munan munakas...kiitos !!
Leenu. Liinu ja Tiinu sekä AkseliLeenu. Liinu ja Tiinu sekä Akseli

19.9.2014. Syysteurastukset alkaa. Tälläkertaa tulee lähtötarkastuksen suorittaan oikea valvontaeläinlääkäri, ja vissinkin tekee tilatarkastuksen samalla.

6.10.2014. Kyllä oli ilo asioida ammatti ihmisen kanssa. KAIKKI KUNNOSSA niinkun pitääkin.

Eläinsuojelu tarkastus pöytäkirjaEläinsuojelu tarkastus pöytäkirja

15.10.2014. Pikku strutsien muuttopäivä. Aamupäivällä satoi jo hiukan lunta, joten taaskaan ei oltu yhtään liian aikaisessa. Reilut 2 vuotta sitten alkanut ja kohta 50 T€ maksanut projekti on nyt pikku fiksauksia vaille valmis.

muutto kuormamuutto kuorma muutto kuormamuutto kuorma

16.12.2014. Noormarkusta Alajärven tilalta muutti meille pari vuotias vironkantainen siitoskarju. Nuoren "herran" nimi on Sauli joten siitä tuli sitten "Herra Presidentti". Sen verran on komea kaveri että, kyllä on ihme jos ei tytöt tykkää.

herra Presidenttiherra Presidentti herra Presidenttiherra Presidentti herra Presidenttiherra Presidentti

18.12.2014. Lyylin ja Jullen jälkeläiset pikkuiset tyttö ja poika possut ovat tässä jo liki kolmen viikon ikäisiä. Kovasti toi iso punatakkinen mies vielä kuitenkin pelotti. Vartin vartoilun jälkeen saatiin kuitenkin jonkinlaiset kuvat.

Lyylin ja Jullen perheLyylin ja Jullen perhe HUI !! meitä katsellaan.HUI !! meitä katsellaan.

7.2.2015. Pampulan ensimmäinen vasikka. Oli siinä emännän äänessä ihan uusi sointi kun juosten tuli aamulla asiasta kertomaan.

Pampula esikoinenPampula esikoinen. Pampula + vasikkaPampula + vasikka. Parin tunnin elämänkokemusParin tunnin elämänkokemus.

22.5.2015. Atalan koulun 6 lk. kävi saamassa rautaisannoksen tietoa villisioista ja strutseista.

"Länkkäri" "Atalaan mars." Mirja, Milla ja Elina.

23.7.2016. Tänään on se päivä kun kauan kaivatut "kottaraiset" kotiutuivat. 20 poikasta autoili ennakkotiedoista poiketen Belgiasta eikä Hollannista tänne parissa päivässä. Eli nyt ollaan jo 2 pv vanhoja..

"Strutsi biili" Lievää matka väsymystä? Koti Helvetissa, vasen osasto
Ekaa kertaa uudessa kodissa. "Kottaraisen poikaset" Melkoinen härdelli.

9.1.2017.Todistus. Eläinten suojelusta lopetuksen yhteydessä annetun Neuvoston asetuksen (EY) N:o 1099/2009 (lopetusasetus) mukaisen kelpoisuustodistuksen edellyttämän loppututkinnon suorittamisesta. (ompahan sanahirviö)

Lopetus lupaETTÄ TÄLLÄNENKIN PITÄÄ NYKYÄÄN OLLA.

Muistathan että, kaikki kuvat aukeavat isommiksi klikkaamalla.

Kiitämme yhteistyöstä ja avusta.

K-Market, Ruovesi, Runoilijankulma, Visuvesi

Vilenin leipomo, Virrat

Kebab-Pizzeria DILANA, Virrat